En usko siihen, että organisaation tai esimiehen tarvitsee ohjeistaa työntekijöitään somekäyttäytymiseen. On tietysti eri asia, jos työntekijä on vastuussa kyseisen yrityksen viestinnässä sosiaalisessa mediassa. Mielestäni meille ihmisille on luotu jo tarpeeksi käyttäytymismalleja, ohjeita ja määräyksiä. Osa niistä ohjaa meidän käyttäytymistämme ja se voi luoda tilanteita, jolloin ihminen ei enää tiedä onko hänen ”normaali” käyttäytyminen hyväksyttävää. Uskoakseni osa tästä määräysten ja ohjeiden viidakosta on luotu siksi, että yleinen ihmiskuva kanssa ihmisestä on virheellinen. Virheellinen, koska se lähtee olettamuksesta, että ihminen on perusluonteeltaan ikävä, osaamaton, egoistinen ja omaa etuaan ajava.

Paras ohje sosiaalisen median käyttämiseen on, että ole oma itsesi ja kunnioita aidosti muita. Tällä tarkoitan sitä, että olkoot intohimosi keppihevoset, puuhöylät tai suorakulmat, voit löytää samanhenkiset ryhmät olemalla oma itsesi. Kun alat seuraaman ohjeistusta, jonka joka muu on sinulle luonut, et voi olla täysin varma mitä ohjeiden kirjoittaja on ohjeilla tarkoittanut.

Yksittäisiä esimerkkejä opinnäytetyöstä ”Sosiaalisen median ohjeistus kunnissa”:
Ole kiinnostava – Tämän lukiessani aloin heti pohtimaan miten voisin olla enemmän kiinnostava. Äkkiseltään kuvittelen myös, että pohtiessani sitä, miten voin luoda kiinnostavamman kuvan itsestäni, tulen tulokseen, etten mitenkään, ilman että se vaikuttaa teennäiseltä.

Siellä mainitaan myös, että Suomessa on perustuslain suoma sananvapaus eikä siihen voida puuttua ennakkosensuurilla. Itse muotoilisin lauseen niin, että Suomessa on perustuslain suoma sananvapaus eikä siihen PIDÄ puuttua. Jokaisella ihmisellä on oikeus puhua mielipiteensä, vaikka se olisikin oman ajatusmaailman vastainen.

Toisten kunnioittaminen aidosti on erittäin tärkeä sääntö. Tällä tarkoitan sitä, että riisu ennakkokäsitysten viitta, ole avoin ja yritä ymmärtää positiivisuuden kautta mitä toinen sinulle kertoo. Älä keskity ihmisen sukupuoleen, ihon väriin, ikään, hiusten väriin, vaatetukseen, uskontoon, statukseen, omaisuuteen tai mihinkään muuhun ulkoiseen asiaan, koska silloin voit olettaa toisesta jotain mikä ei välttämättä pidä paikaansa.

 

Keep it simple!